Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Under viser vi deg noen tips og

...

triks til hvordan du kan jobbe smart med det nye eksamens- og prøvesystemet.

...

Tips til effektiv jobbing i forfatterverktøyet 💡

Flere faner oppe samtidig

Dersom du har jobbet litt med EPS finner du fort ut at det er behov for å lage oppgavene under fanen Items, det er behov for å laste opp og administrere bilder under fanen Assets og det er eksempelvis et behov for å kikke på oppgavene i et oppgavesett under Tests.

...

Det kan være lurt å ha flere faner oppe samtidig. Ofte har man nødt å bytte mellom Oppgaver, Oppgavesett og Mediebank. Ved å bruke flere faner koster det deg færre klikk å jobbe mellom de ulike områdene, og det blir lettere å holde oversikt. 

Bruk ressurs-ID

Alle oppgaver, oppgavesett og medieinnhold i eksamens- og prøvesystemet har sin egen, unike lenke. Dette kalles ressurs-ID-en, og finnes i egenskapene når du klikker på for eksempel oppgaven. Denne kan limes inn i søkefeltet i forfatterverktøyet, og gjør at du slipper å bla deg gjennom mappestrukturen for å finne frem til noe.

...

Se hvordan oppgaven ser ut for eleven

...

Bruk forhåndsvisningen kontinuerlig, for å se hvordan ting vil se ut for eleven

...

under gjennomføring. Bare husk å lagre underveis! Oppgaver som er lagt inn i et oppgavesett vil alltid automatisk oppdatere seg når du gjør endringer i oppgaven. 

Duplisere og kopiere oppgaver

Skal du

Erstatt innhold i mediebanken (Assets) 

Et medieinnhold, eksempelvis et bilde, som er lagret i Assets og lagt inn i en oppgave vil oppdatere seg automatisk dersom endringer blir gjort på originalfilen. Det betyr at dersom du klikker på "Replace Asset" på et bilde - og bytter det ut med et annet - så vil oppgaven som opprinnelig hadde dette bildet få det nye.

Image Removed

Dette sparer deg for tid dersom du eksempelvis har lagt inn det samme bildet i flere oppgaver - og deretter oppdager at bildet er feil eller at det trengs å gjøre endringer på bildet. Da slipper du å endre bildet i alle oppgavene - du bare endrer originalkilden!

Duplisere oppgaver og oppgavesett

...

lage mange, nesten like oppgaver og/eller oppgavesett

...

? Da kan det være lurt å

...

ta nytte av dupliser-funksjonen. Da lager

...

du en eksakt kopi av innholdet. 

Image Removed
 
Det som er viktig å være klar over ved duplisering av oppgaver er:

  • Nytt Label (navn) og Title (for elever/kandidater) på oppgaven må skrives inn 
  • Oppgaven du dupliserer blir liggende i samme mappe som originalen
  • Oppgavesettet du dupliserer blir liggende i samme mappe som originalen
  • Etter du har duplisert oppgavene/oppgavesettet vil de være to uavhengige kopier og endringer gjort i originalfilen vil ikke automatisk blir gjort i duplikaten

Se hele oppgavenavnet i mappestrukturen

Ved lange oppgavenavn kan deler av navnet bli borte i mappestrukturen. For å se hele oppgavenavnet i mappestrukturen kan du holde musepekeren stille over navnet på oppgaven/oppgavesettet - da vil hele navnet bli synlig. 

Kan jeg "låse" oppgavesettet mitt for redigering slik at jeg på et senere tidspunkt kan se hvordan oppgavesettet mitt så ut?

  • Det er ingen funksjonalitet for akkurat dette tilgjengelig for oppgaveutviklerne i det nye eksamens- og prøvesystemet i dag. 

  • Det finnes riktignok tre-fire måter å tilnærme seg samme funksjonalitet:

    • Benytte seg av historikk-funksjonaliteten på oppgavene (items). Da vil du lagre et stillbilde av hvordan oppgaven så ut på et gitt tidspunkt, og du kan når som helst gå tilbake til denne versjonen.

    • Benytte seg av historikk-funksjonaliteten på et oppgavesett. Items som ligger i et oppgavesett vil alltid automatisk oppdatere seg hvorhen de ligger i systemet, men history-funksjonen på en test vil lagre oppsettet/strukturen samt innstillingene du satt på oppgavesettet. 

    • Lage duplikater av oppgavene. Dvs legge alle original-oppgavene som ble brukt i en gitt utprøving i én mappe, og duplikater som du senere kan redigere over i en annen mappe.

    • "Deliveries". Din  fagansvarlig i Udir eller kontaktperson i fylkeskommunen har mulighet til å se hele oppgavesettet som ble publisert. Oppgavesettet vil da ikke være redigerbart, men du vil kunne se hvordan oppgavene så ut på publiseringstidspunktet.

Lagres arbeidet mitt automatisk?

...

Bruk Teknisk kvalitetssjekk

I forfatterverktøyet er det et teknisk kvalitetssjekk-verktøy. Denne er spesielt utviklet for vårt behov, og sjekker oppgavesettene for alle slags tekniske ting. I tillegg gir den en god oversikt over innholdet i oppgavesettet ditt, og har direktelenker til alle oppgavene.