Under viser vi deg noen tips og triks til hvordan du kan jobbe smart med det nye eksamens- og prøvesystemet.
Tips til effektiv jobbing i forfatterverktøyet 💡
Flere faner oppe samtidig
Dersom du har jobbet litt med eksamens- og prøvesystemet finner du fort ut at det er behov for å lage oppgavene under "oppgaver", det er behov for å laste opp og administrere bilder under "mediebank" og det er behov for å kikke på oppgavene i et oppgavesett under "Oppgavesett".
Vi anbefaler derfor at du alltid har hver av disse tre områdene åpne i ulike "vinduer
Det kan være lurt å ha flere faner oppe samtidig. Ofte har man nødt å bytte mellom Oppgaver, Oppgavesett og Mediebank. Ved å bruke flere faner koster det deg færre klikk å jobbe mellom de ulike områdene, og det blir lettere å holde oversikt.
Bruk ressurs-ID
Alle oppgaver, oppgavesett og medieinnhold i eksamens- og prøvesystemet har sin egen, unike lenke. Dette kalles ressurs-ID-en, og finnes i egenskapene når du klikker på for eksempel oppgaven. Denne kan limes inn i søkefeltet i forfatterverktøyet, og gjør at du slipper å bla deg gjennom mappestrukturen for å finne frem til noe
title | Automatisk oppdatering av oppgaver i et oppgavesett |
---|
.
Se hvordan oppgaven ser ut for eleven
Vi anbefaler at du med èn gang arbeidet med en oppgave starter legger oppgavene dine inn i et oppgavesett, og har fanen med dette åpent samtidig som du arbeider med oppgavene. På denne måten vil du fortløpende kunne ha kontroll på hvordan oppgavene blir seende ut for elevene. Det er kun i forhåndsvisningen av oppgavesett du vil se hvordan det blir seende ut for elevene.
Husk å klikk på lagre både på oppgaven og på oppgavesettet underveis - så vil endringer gjort i oppgaven oppdatere seg automatisk i oppgavesettet.
Les mer om forhåndsvisning av oppgavesett her.
Bruk forhåndsvisningen kontinuerlig, for å se hvordan ting vil se ut for eleven under gjennomføring. Bare husk å lagre underveis! Oppgaver som er lagt inn i et oppgavesett vil alltid automatisk oppdatere
seg når du gjør endringer i oppgaven.
Erstatt innhold i mediebanken
Et medieinnhold, eksempelvis et bilde, som er lagret i mediebanken og lagt inn i en oppgave vil oppdatere seg automatisk dersom endringer blir gjort på originalfilen. Det betyr at dersom du klikker på "Erstatt mediefil" på et bilde - og bytter det ut med et annet - så vil oppgaven som opprinnelig hadde dette bildet få det nye.
Dette sparer deg for tid dersom du eksempelvis har lagt inn det samme bildet i flere oppgaver - og deretter oppdager at bildet er feil eller at det trengs å gjøre endringer på bildet. Da slipper du å endre bildet i alle oppgavene - du bare endrer originalkilden!
Duplisere og kopiere oppgaver
Skal du
lage mange, nesten like oppgaver og/eller oppgavesett
? Da kan det være lurt å
ta nytte av dupliser-funksjonen. Da lager
du en eksakt kopi av innholdet.
Det som er viktig å være klar over ved duplisering av oppgaver er:
- Oppgaven du dupliserer blir liggende i samme mappe som originalen
- Oppgavesettet du dupliserer blir liggende i samme mappe som originalen
- Etter du har duplisert oppgavene/oppgavesettet vil de være to uavhengige kopier og endringer gjort i originalfilen vil ikke automatisk blir gjort i duplikaten
- Dupliseres et oppgavesett vil ikke oppgavene som ligger i det dupliseres, kun "oppsettet"
Se hele oppgavenavnet i mappestrukturen
Ved lange oppgavenavn kan deler av navnet bli borte i mappestrukturen. For å se hele oppgavenavnet i mappestrukturen kan du holde musepekeren stille over navnet på oppgaven/oppgavesettet - da vil hele navnet bli synlig.
Finn frem til oppgaver som er lagt inn i et oppgavesett
Bruk Teknisk kvalitetssjekk
I forfatterverktøyet er det et teknisk kvalitetssjekk-verktøy. Denne er spesielt utviklet for vårt behov, og sjekker oppgavesettene for alle slags tekniske ting. I tillegg gir den en god oversikt over innholdet i oppgavesettet ditt, og har direktelenker til alle oppgavene.